Αναγνώστες

Υγεία

 

 

Εντονο στρες από το Δημοτικό

Πανελλήνια έρευνα λέει ότι ένας στους τέσσερις 11χρονους υποφέρει από άγχος



 
Το έντονο στρες κυριεύει μαθητές ακόμη και του Δημοτικού. Οι υποχρεώσεις πολλές, ο ελεύθερος χρόνος ελάχιστος. Ο χρόνος των παιδιών είναι τόσο γεμάτος από σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες (μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, αθλητισμός κλπ) ώστε να μην υπάρχει ούτε λεπτό μέσα στην ημέρα για παιχνίδι. Και μιλάμε για παιδιά μόλις 11 και 12 ετών.


Τα αποτελέσματα από την Πανελλήνια Ερευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές το 2010 από ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής δείχνουν ότι ο ένας στους τέσσερις εντεκάχρονους και το 50% των 13χρονων και των 15χρονων αισθάνονται αρκετά ή πολύ πιεσμένοι από το σχολείο.


Η πίεση αυτή συνδέεται με την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Ειδικότερα, από τις στατιστικές αναλύσεις προκύπτει ότι οι έφηβοι που νιώθουν πιεσμένοι από το σχολείο εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα (όπως νευρικότητα, θυμό και γκρίνια, ακεφιά, δυσκολία συγκέντρωσης, πονοκέφαλο, δυσκολία στον ύπνο, πόνο στη μέση, πόνο στο στομάχι και ζαλάδα) σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από εκείνους που δεν νιώθουν πιεσμένοι.


Οι έφηβοι που έλαβαν μέρος στην έρευνα ερωτήθηκαν για τις ώρες των απογευματινών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ή πηγαίνουν σε φροντιστήριο κατά μέσο όρο 8,9 ώρες την εβδομάδα. Αυτά αφορούν κυρίως σε ξένες γλώσσες (3,9 ώρες) και μαθήματα του σχολείου (3,5 ώρες).


Τα αγόρια κάνουν απογευματινά μαθήματα κατά μέσο όρο μία ώρα περισσότερη (9,4 ώρες), συγκριτικά με τα κορίτσια (8,4 ώρες). Επιπλέον, ενώ στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο οι μαθητές κάνουν περισσότερες ώρες απογευματινά μαθήματα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και λιγότερες για τα μαθήματα του σχολείου, στο Λύκειο η κατάσταση αντιστρέφεται και οι μαθητές κάνουν περισσότερες ώρες μαθήματα για το σχολείο και λιγότερες ώρες ξένες γλώσσες.


Συγκριτικά με το 2006, το 2010 οι μαθητές αναφέρουν ότι πηγαίνουν σε φροντιστήριο ή κάνουν ιδιαίτερα για το σχολείο κατά μέσο όρο μία περισσότερη ώρα.


Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι:


- Το σχολείο αρέσει στους δύο στους τρεις εφήβους (υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών από ό,τι αγοριών και μικρότερων μαθητών από ό,τι μεγαλύτερων). Από το 1998 και μετά, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που τους αρέσει το σχολείο.


- Λιγότεροι από τους μισούς μαθητές πιστεύουν ότι το σχολείο τους είναι ένα ωραίο μέρος για να βρίσκεται κανείς, ενώ ένας στους πέντε μαθητές δεν νιώθει ασφαλής στο σχολείο.


- Τρεις στους πέντε μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους με τους συμμαθητές τους, με το ποσοστό αυτό ωστόσο, να μειώνεται σημαντικά από το 2002 και μετά.


- Οι μισοί μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους με τους καθηγητές τους, ενώ μόνο ο ένας στους τρεις 15χρονους αναφέρει κάτι τέτοιο.


- Ο βαθμός ικανοποίησης από το σχολείο συνδέεται θετικά με το ενδιαφέρον των γονιών για τα σχολικά ζητήματα και αρνητικά με το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τη χρήση κάνναβης.


- Εννέα στα δέκα κορίτσια και επτά στα δέκα αγόρια αναφέρουν ότι αμέσως μετά το σχολείο θα ήθελαν να σπουδάσουν. Από τους υπόλοιπους εφήβους, οι περισσότεροι, κυρίως αγόρια, απαντούν πως θα ήθελαν να εργαστούν ή να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.


- Περισσότεροι από τους μισούς 15χρονους αναφέρουν ότι τον τελευταίο μήνα απουσίασαν αδικαιολόγητα από το σχολείο για τουλάχιστον μία ημέρα. 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=433024&h1=true
«Ζώνη ασφαλείας» για τα παιδιά το ΙΧ χωρίς τσιγάρο

Γιατροί ζητούν την απαγόρευσή του

«Ζώνη ασφαλείας»  για τα παιδιά το  ΙΧ χωρίς τσιγάρο

 
ΛΟΝΔΙΝΟ Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του καπνού σε όλους, αλλά τώρα το κάπνισμα πρέπει μάλλον να απαγορευθεί εντελώς μέσα στα αυτοκίνητα επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των παιδιών που ταξιδεύουν μέσα στον καπνό χωρίς να φταίνε σε τίποτα.

Σε έκθεση-σοκ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών (RCΡ) της Βρετανίας αναφέρει ότι εκατομμύρια παιδιά είναι εκτεθειμένα στο παθητικό κάπνισμα μέσα στο οικογενειακό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η υγεία τους. Για τον λόγο αυτόν η προστασία τους πρέπει να γίνει το πρώτο μέλημα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το κάπνισμα πρέπει να απαγορευθεί μέσα στο αυτοκίνητο εντελώς, και όχι μόνο όταν υπάρχουν επιβάτες παιδιά. Η ως σήμερα εμπειρία από την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους κρίνεται από το RCΡ απόλυτα θετική και για τον λόγο αυτόν προτείνεται η επέκτασή της όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά ακόμη και σε πάρκα και παραλίες.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σωρεία ασθενειών στα παιδιά και ευθύνεται για τον έναν στους πέντε αιφνίδιους θανάτους βρεφών στην κούνια. Στο παθητικό κάπνισμα οφείλονται 200 κρούσματα μηνιγγίτιδας, 22.000 κρούσματα άσθματος και 120.000 ωτίτιδες ετησίως. Εχει υπολογιστή ότι παθητικοί καπνιστές μέσα στο ίδιο τους το σπίτι είναι 2 εκατ. παιδιά στη Βρετανία. Η απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι σε τόσο περιορισμένο χώρο ο καπνός κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Η εκθεση αναφέρει ότι καλό είναι να επεκταθεί η απαγόρευση του καπνίσματος και σε ανοικτούς χώρους, όπως τα πάρκα, ενώ αυστηρότερες ποινές πρέπει να καθιερωθούν για τους καταστηματάρχες που πουλούν τσιγάρα σε ανηλίκους. Ενα καλό μέτρο θα ήταν και η σημαντική αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού.

 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=322197

Παιδί και κάπνισμα


Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια που αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Μόνο στη χώρα μας, το 40% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι είναι καπνιστές, ενώ ετησίως 20.000 συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος. Πρόκειται για μια βλαβερή συνήθεια που συνδέεται με πάρα πολλές παθήσεις, πολλά είδη καρκίνων, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά. και η οποία δεν αφορά μόνο ενηλίκους, αλλά και τα παιδιά, κυρίως λόγω του παθητικού καπνίσματος στο περιβάλλον τους.

Παθητικό κάπνισμα

Με τον όρο παθητικό κάπνισμα εννοείται το κάπνισμα από «δεύτερο χέρι», όταν δηλαδή μη καπνιστές εισπνέουν τον καπνό τσιγάρων, πούρων ή πίπας που καπνίζουν άλλοι. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 3.000 θανάτους ετησίως, ενώ σε αυτό αποδίδονται πολλά είδη καρκίνων, με βασικότερο τον καρκίνο των πνευμόνων. Ειδικά σε σχέση με τα παιδιά, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος είναι πολλοί, με βασικότερους τον κίνδυνο για ανάπτυξη άσθματος ή την οξύτερη εκδήλωση αυτού σε παιδιά που ήδη πάσχουν, ενώ έρευνες δεν αποκλείουν και τη σχέση του παθητικού καπνίσματος με την εμφάνιση μηνιγγίτιδας. Ακόμα, το παθητικό κάπνισμα συνδέεται και με επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων, ενώ τα παιδιά που είναι εκτεθειμένα σε καπνό είναι περισσότερο ευάλωτα σε κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού και του μέσου ωτός. Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχει αποδειχτεί βάσει ερευνών ότι μειώνει κατά το ήμισυ την ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα που μολύνει τον αέρα, βλάπτοντας την υγεία των μη καπνιστών –ως εκ τούτου, θεωρείται επιβεβλημένη η τήρηση των μέτρων κατά του καπνίσματος σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

Άλλοι κίνδυνοι από το κάπνισμα

Εκτός από το παθητικό κάπνισμα, υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι του καπνίσματος που ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνες ή και μοιραίες για τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά γονιών που καπνίζουν κινδυνεύουν από δηλητηρίαση, σε περίπτωση που φάνε καπνό, στάχτη ή αποτσίγαρα, καθώς και από εγκαύματα, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με αναμμένα τσιγάρα. Κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά και εγκαυμάτων, εγκυμονούν επίσης σύνεργα των καπνιστών, όπως αναπτήρες και σπίρτα, ενώ εξαιτίας του καπνίσματος στο αυτοκίνητο αυξάνονται και οι κίνδυνοι τροχαίου ατυχήματος.

Ποια παιδιά διατρέχουν κίνδυνο

Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά ενδέχεται να ξεκινήσουν το κάπνισμα έχουν να κάνουν κυρίως με την ψυχολογία τους και τη διάθεσή τους να δείχνουν μεγαλύτερα ή να νιώθουν ανεξάρτητα. Ορισμένα παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή στο κάπνισμα, και συγκεκριμένα εκείνα των οποίων οι γονείς και τα αδέλφια καπνίζουν. Επίσης, τα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα προσαρμοστικότητας, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα απ’ ό,τι άλλα. Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις, το κάπνισμα προβάλλεται ως τρόπος για τη διατήρηση της σιλουέτας, εικόνα που ενδέχεται να λειτουργήσει καταλυτικά για ορισμένα παιδιά –συνήθως κορίτσια– και να τα ωθήσει να το ξεκινήσουν.

Συμβουλές προς τους γονείς

Για να αποτρέψουν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν το κάπνισμα

  • Καταρχάς, θα πρέπει να μην καπνίζουν οι ίδιοι ή αν καπνίζουν, να το κόψουν. Οι γονείς αποτελούν το πρώτο πρότυπο στα μάτια των παιδιών και η απαξίωσή τους για το κάπνισμα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μετέπειτα αντιμετώπισή του από τα παιδιά τους.
  • Δεν θα πρέπει να επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι και το αυτοκίνητο, ενώ θα πρέπει να ελέγχονται και οι υπόλοιποι χώροι στους οποίους κινούνται τα παιδιά και να προτιμώνται χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
  • Οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους σχετικά με την εικόνα που έχουν αυτά για το κάπνισμα. Θα πρέπει να τους εξηγήσουν με επιχειρήματα ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί επιλογή και τρόπο ζωής που δίνει στυλ ή που βοηθάει στο αδυνάτισμα. Αντίθετα, θα πρέπει να τονιστούν οι πρακτικές αρνητικές συνέπειές του, όπως είναι τα κιτρινισμένα δάχτυλα, το πρόωρα γερασμένο δέρμα, η κακή αναπνοή και οι μειωμένες αθλητικές επιδόσεις.
  • Θα πρέπει επίσης να καταστούν σαφείς για τα παιδιά οι καταστροφικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα για την υγεία, όπως και το πόσο εθιστική είναι η νικοτίνη.
  • Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να ενισχύουν διαρκώς την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, ακούγοντάς τα με προσοχή και χωρίς να τα κατακρίνουν. Επίσης, έχει μεγάλη αξία τα παιδιά να μάθουν να λένε όχι στο τσιγάρο που τυχόν τους προτείνεται, υποστηρίζοντας την άποψή τους με επιχειρήματα και χωρίς ντροπή.
  • Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ο βαθμός στον οποίο το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των παιδιών, με επιχειρήματα όπως η υψηλή τιμή των τσιγάρων, που μειώνει το χαρτζιλίκι τους και τα στερεί από άλλες δραστηριότητες με τις οποίες ενδεχομένως θα ήθελαν να ασχοληθούν.

Για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να σταματήσουν το κάπνισμα

  • Αν καπνίζουν και οι ίδιοι, θα πρέπει να συμφωνήσουν με τα παιδιά τους να κόψουν από κοινού το κάπνισμα και να τηρήσουν έμπρακτα τη συμφωνία αυτή.
  • Θα πρέπει να θέσουν αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στο κάπνισμα μέσα στο σπίτι –και να τους τηρήσουν. Δεν θα πρέπει να είναι ελαστικοί από φόβο μήπως το παιδί βγει έξω για να καπνίσει.
  • Θα πρέπει να υποστηρίζουν τα παιδιά με τη στάση τους και να μην είναι επιθετικοί ή επικριτικοί. Επίσης, θα πρέπει να επιβραβεύσουν το παιδί τους όταν αυτό αποφασίσει να σταματήσει το κάπνισμα και να συνεχίσουν να το κάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς του. Η γκρίνια, οι απειλές και ο εξαναγκασμός δεν αποτελούν σωστή πρακτική –η απόφαση για διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να ληφθεί από το ίδιο το παιδί.
  • Θα πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά πρακτικούς λόγους για τους οποίους να επιθυμούν τα ίδια να σταματήσουν το κάπνισμα, όπως π.χ. για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον αθλητισμό, για να μην μυρίζουν άσχημα κ.τ.λ. Επίσης, θα πρέπει να τους υπενθυμίζουν πόσο καλύτερη θα είναι η καθημερινότητά τους χωρίς την εξάρτηση αυτή και χωρίς τα έξοδα που συνεπάγεται.
  • Σε περίπτωση που το παιδί τους ισχυρίζεται ότι «μπορεί να το κόψει όποτε θέλει», μπορούν να το προκαλέσουν να το κάνει για μία εβδομάδα. Έτσι, θα αντιληφθεί άμεσα πόσο μεγάλη είναι η εξάρτησή του.
  • Οι γονείς μπορούν να παράσχουν ενημερωτικό υλικό στα παιδιά ή και να τα παραπέμψουν στον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό που θα τους παράσχει περαιτέρω συμβουλές σχετικά με τους πιθανούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος.
  • Τέλος, σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους κάνουν χρήση και άλλων ουσιών ή αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, θα πρέπει να τα παραπέμψουν για αξιολόγηση σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

5 μύθοι για τον ύπνο

Posted: 14 Dec 2011 00:00:00 +0200
Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ύπνο, αλλά και πολλά που τα γνωρίζουμε... λάθος! Διαβάστε τους 5 μύθους που ακολουθούν:
Μύθος 1οςΠρέπει οπωσδήποτε να κοιμηθεί κανείς 8 ώρες.
Δεν υπάρχει τίποτα το μαγικό με αυτόν τον αριθμό. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται λιγότερες ώρες για να ξεκουραστεί, λέει η ψυχολόγος Joyce Walsleben.

Μύθος 2οςΑν κοιμόμαστε λιγότερο, καίμε περισσότερες θερμίδες;

Όταν κοιμόμαστε λιγότερο δεν αδυνατίζουμε. Η έλλειψη ύπνου καταστέλλει τα φυσικά κατευναστικά της όρεξής μας και αυξάνει την πείνα. ¶ρα μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο, να πάρουμε βάρος.

Μύθος 3οςΤα ζώα έχουν προβλήματα στον ύπνο;

Αϋπνία έχουν και τα ζώα, ακόμα και τα έντομα! Όμως, επειδή τα ζώα δεν μπορούν να το εκφράσουν... η διαταραχή ύπνου δεν είναι εφικτό να μετρηθεί με ακρίβεια.
Μύθος 4οςΤο να μας πάρει ο ύπνος είναι αποτέλεσμα μιας βαθμιαίας διαδικασίας;
Όχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν στη στιγμή. Όσον αφορά εκείνους που πάσχουν από αϋπνία, ο συγκεκριμένος διακόπτης δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά.
Μύθος 5οςΌσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο καλύτερα!
Ο περισσότερος ύπνος μπορεί να είναι σύμπτωμα εξάντλησης του οργανισμού, όμως αυτό που δεν ξέρουν οι επιστήμονες είναι αν ο πολύς ύπνος δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό, ή αν τελικά είναι σύμπτωμα κακής υγείας, ανέφερε ο Najib Ayas, M.D., MPH από το Πανεπιστήμιο του Columbia.



Η επιστήμη αποφάνθηκε: Σοκολάτα για... λιγότερα εγκεφαλικά

Posted: 14 Dec 2011 00:00:00 +0200
Η επιστήμη αποφάνθηκε: Σοκολάτα για... λιγότερα εγκεφαλικά
Πρόκειται για την αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. Παρότι όμως η σοκολάτα κουβαλά την ενοχή των θερμίδων, στις μέρες μας όλο και συχνότερα αποκαλύπτονται σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία. Από πρόσφατη μελέτη σε περισσότερες από 33.000 εθελόντριες, προέκυψε πως όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πάθαιναν. Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στην πληθώρα των επιστημονικών στοιχείων που συσχετίζουν την συστηματική κατανάλωση κακάο με την καρδιαγγειακή υγεία.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση στην Ιατρική Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, οι εθελόντριες είχαν ηλικία 49 έως 83 ετών και συμμετείχαν στη μελέτη επί μία δεκαετία. Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, 1.549 από αυτές έπαθαν εγκεφαλικό. Όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν οι γυναίκες, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των εθελοντριών με την υψηλότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (πάνω από 45 γρ.) καταγράφηκαν 2,5 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά χρόνο. Η αντίστοιχη αναλογία στις γυναίκες με την μικρότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (κάτω από 8,9 γρ.) η αναλογία ήταν 7,8 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά έτος.
Η συσχέτιση αυτή φαίνεται ότι βασίζεται στα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο και είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στο πράσινο τσάι. Τα φλαβονοειδή είναι μία κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό. Δρουν βελτιώνοντας τα τοιχώματα των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Βέβαια και οι ίδιοι οι ερευνητές του Ιδρύματος Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει κάποιος να τρώει ακατάσχετα σοκολάτες, διότι περιέχουν πολλές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη. Επειδή, εξάλλου, η μαύρη σοκολάτα «περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας πιθανώς είναι η πιο ωφέλιμη», λέει η Δρ. Larsson.

πηγή: http://feeds.feedburner.com/eradioblog



Όραση και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Οι Η/Υ επηρεάζουν την όραση μας;
 
Τα προβλήµατα από τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό λόγο για νεαρά υγιή άτοµα να επισκέπτονται τον οφθαλµίατρο. Αυτό που συµβαίνει σε άτοµα που χρησιµοποιούν για πάρα πολλές ωρές την ηµέρα ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι κατά βάση µία ''ασθενωπεία'', δηλαδή µία δυσκολία στην όραση και φυσικά το δεύτερο πρόβληµα που δηµιουργείται είναι προβλήµατα από την επαναληπτική κίνηση των δακτύλων και των µυών του βραχίονα στα χέρια.
Οι επιπτώσεις που µπορεί να έχουν οι υπολογιστές στην όραση και στα µάτια γενικότερα βρίσκονται ακόµα κάτω από διαρκή παρατήρηση, γενικά όµως δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σηµαντική µόνιµη βλάβη.
Περισσότερο από το 50% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών υποφέρουν από κόπωση των ματιών, πονοκεφάλους και θολή όραση. Αυτά τα συμπτώματα αρκετές φορές επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία του ατόμου, δημιουργώντας του ένα συνολικό αίσθημα κόπωσης το οποίο οδηγεί σε μειωμένη απόδοση ακόμα και στην εργασία.
Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, άτομα με πολύωρη εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα.

height=137 height=138 height=139
Με ποιο τρόπο οι Η/Υ επηρεάζουν την όραση μας;
Όταν παρατηρούµε µία οθόνη Η/Υ, αυτό που συµβαίνει είναι ότι χάνουµε την αίσθηση του βάθους, της στερεοπτικής όρασης και επίσης η προσαρµογή µας βρίσκεται σε ένα µόνιµο σηµείο εργασίας. Επίσης, η σύγκλιση των µατιών, (αυτό που συµβαίνει όταν κοιτάµε κοντά -τα δύο µάτια συγκλίνουν το ένα προς το άλλο) βρίσκεται και αυτή σε µία συνεχή υπερδιέργεση. Καθώς επίσης µειώνεται και η συχνότητα µε την οποία ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά µας. Αυτό είναι πολύ σηµαντικά διαφορετικό από το να διαβάζουµε τυπωµένη γραπτή ύλη, γιατί οι περισσότερες οθόνες υπολογιστή, ειδικά αυτές που περιέχουν µία καθοδική λυχνία, δεν δίνουν µία συνεχή εικόνα, αλλά µία εικόνα που περνάει καρέ-καρέ και ο εγκέφαλος τη συνδέει για να βλέπουµε µία συνεχή εικόνα, είναι µία εικόνα η οποία είναι οµόφωτη και έχει πολύ διαφορετικό contrast (αντίθεση) και καθαρότητα. Μετά από πολύωρη χρήση υπολογιστών, αυτό που συµβαίνει είναι ότι τα κωνία, τα κύτταρα αυτά που χρησιµοποιούµε για την αντίληψη της έγχρωµης όρασης, υπερλειτουργούν συνεχώς, πολλές φορές, η εικόνα αυτή από την υπερλειτουργία των κωνίων παραµένει στον εγκέφαλό µας παρ’ότι έχει αλλάξει η εικόνα της οθόνης του υπολογιστή. Αυτό λέγεται “after effect” ή φαινόµενο McCollough και καµµιά φορά αντιστρέφεται η αντίληψη των χρωµάτων.
Πράγµατα που µας απασχολούν µε τη χρήση των Η/Υ είναι κατά πόσο εκτιθόµαστε σε ακτινοβολία ή υπεριώδη ακτινοβολία και κατά πόσο αυτό µπορεί να προδιαθέσει σε καταρράκτη. Πρέπει να σηµειωθεί ότι οι αποδείξεις που υπάρχουν είναι ότι η ακτινοβολία που δεχόµαστε, όσον αφορά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες από την οθόνη του υπολογιστή είναι λιγότερες από αυτές από µία λάµπα φθορισµού, άρα δεν υπάρχουν επικίνδυνες ακτινοβολίες για το µάτι και δεν υπάρχει ακόµα απόδειξη ότι µπορεί αυτό να δηµιουργήσει καταρράκτη.

height=152 height=150
Οφθαλμολογικά συμπτώματα οφειλόμενα στο PC
  • Πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια χρήσης και μετά του PC
  • Πόνος ανάµεσα στα µάτια
  • Μάτια ξηρά ή /και ερεθισμένα
  • Θολή όραση
  • Αργή επανεστίαση κατά την ώρα χρήσης της οθόνης

  • Μετά από πολύωρη χρήση του PC υπάρχει δυσκολία της όρασης των μακρινών αντικειμένων

  • Περιστασιακή διπλωπία
  • Κακή εκτίμηση των χρωμάτων
Γενικότερα σωματικά συμπτώματα οφειλόμενα στο PC
  • Πόνος στον αυχένα ή/και στους ώμους
  • Οσφυαλγία
  • Κόπωση, ίσως και άλγος, στα χέρια και τους καρπούς

  • Μειωμένη απόδοση στην εργασία, συχνά λάθη και καταβολή
Τρόποι αποφυγής τέτοιων φαινομένων
  • Η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να είναι σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο των ματιών.
  • Το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκεται σε θέση τέτοια ώστε το κάτω μέρος των βραχιόνων και των καρπών να είναι παράλληλα με το έδαφος.

  • Το κάθισμα είναι απαραίτητο να έχει ρυθμιζόμενα μέρη ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη.

  • Οι μηροί πρέπει να είναι επίσης παράλληλοι με το έδαφος, όπως και τα χέρια.

  • Η αντίθεση και φωτεινότητα της οθόνης πρέπει να είναι ρυθμισμένες στον επιθυμητό για το χρήστη βαθμό, ώστε να αισθάνεται άνετα και να μην κουράζονται τα μάτια του.

  • Ο φωτισμός του χώρου πρέπει να είναι 3 φορές εντονότερος από αυτόν της οθόνης.

  • Πρέπει να γίνεται χρήση φίλτρου οθόνης.

  • Είναι σημαντικό να εργάζεται κανείς σε μεγάλη οθόνη ώστε να μην καταβάλλεται κόπος για την ανάγνωση ενός κειμένου ή τη συγγραφή του.

  • Στην οθόνη δεν πρέπει να αντανακλά φώς από παράθυρο ή άλλη φωτεινή πηγή.

  • Είναι απαραίτητο το τακτικό καθάρισμα της οθόνης από την σκόνη.
  • Ρυθμίστε το μέγεθος γραμματοσειράς στην οθόνη σας, επιλέγοντας μια ρύθμιση με την οποία αισθάνεστε άνετα, αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή έχει αυτήν τη δυνατότητα.
  • Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και το κοντράστ της οθόνης σας.
  • Άτοµα που χρησιµοποιούν συνεχώς υπολογιστές µπορεί να έχουν κάποια µικρή διαθλαστική ανωµαλία, όπως λίγη µυωπία, λίγο αστιγµατισµό, λίγη υπερµετρωπία, κάτι που αν το διορθώσουν µε τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής θα τους βοηθήσει να χρησιιµοποιούν τις συσκευές αυτές µε πολύ µεγαλύτερη άνεση.
  • Η χρήση συνθετικών δακρύων µπορεί να βοηθήσει µε τη ξηροφθαλμία που µπορεί να προκαλέσει η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από µείωση της ταχύτητας και συχνότητας ανοικλεισίµατος των µατιών, όπως επίσης και η σωστή ενυδάτωση της ατµόσφαιρας στην οποία λειτουργεί το άτοµο που χρησιµοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Το σημαντικότερο όλων είναι τα σύντομα και συχνά διαλείμματα 2-3 λεπτών κάθε 15-20 λεπτά εργασίας/ 5 λεπτών για κάθε μισή ώρα εργασίας ή των 10 λεπτών για μια ώρα εργασίας.


height=200 height=197

Ποια προβλήματα δημιουργούνται από την υπερβολική χρήση των Η/Υ στην παιδική ηλικία;
Στην Αμερική, την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα τα παιδιά ξοδεύουν 1 με 3 ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή είτε για τις σχολικές τους εργασίες είτε για να παίξουν. Πολλές φορές δε, οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους από την πρώιμη παιδική ηλικία των δύο ή τριών ετών να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. ΄Ετσι, πολύ υψηλό ποσοστό παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή στο σπίτι ή το σχολείο.
Πολλοί παιδοφθαλμίατροι πιστεύουν ότι η υπερβολική χρήση του υπολογιστή κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για μυωπία. Αναφέρονται δε σε μελέτες που έχουν γίνει και από τις οποίες προκύπτει ότι οι υπολογιστές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση των παιδιών.
Ειδικότερα σε διάφορες μελέτες που έχουν γίνει αναφέρεται ότι:
  • 25% των παιδιών που χρησιμοποιούν υπολογιστή χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά προκειμένου να δουλέψουν άνετα και ακίνδυνα στο κομπιούτερ στο σπίτι ή στο σχολείο.
  • Το ποσοστό των παιδών στο πρώτο στάδιο μυωπίας έχει αυξηθεί από 12% στο 20% από το 1995 έως σήμερα
  • Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών με μυωπία έχει διπλαστιαστεί την τελευταία τριετία, φθάνοντας το 34%
Είκοσι χρόνια πριν, τα περισσότερα παιδιά έπαιζαν σε ανοικτούς χώρους και η μακρυνή τους όραση ήταν περισσότερο σημαντική. Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά εργάζονται μπροστά στον υπολογιστή είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο. Το να κάθονται μπροστά στο κομπιούτερ, κοιτάζοντας επίμονα την οθόνη του, δημιουργεί προβλήματα που δεν ήταν γνωστά πριν από μερικά χρόνια. Με την χρήση του υπολογιστή το οπτικό σύστημα του παιδιού επικεντρώνεται και πιέζεται περισσότερο από άλλες δραστηριότητες. Η χρήση του κομπιούτερ απαιτεί υψηλού επιπέδου επιδεξιότητες από τα μάτια των μικρών παιδιών που ακόμα το οπτικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Μόνο όταν αυτό ωριμάσει, το παιδί είναι σε θέση να διαχειριστεί την πίεση και το στρες που προκαλεί η χρήση του υπολογιστή.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οπτομετρών, ο αντίκτυπος από την χρήση των υπολογιστών στην παιδική ηλικία περιλαμβάνει τους ακόλουθους παράγοντες:
  • Τα παιδιά έχουν περιορισμένο βαθμό αυτο-προστασίας. Μπορούν να δουλεύουν μπροστά στον υπολογιστή για ώρες χωρίς ή με ελάχιστα λεπτά διαλείμματος. Αυτή η παρατεταμένη δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εστίασης και προσήλωσης της όρασης.
  • Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά. Πιστεύουν ότι όσα βλέπουν και όπως τα βλέπουν είναι φυσιολογικά ακόμα και αν έχουν πρόβλημα με την όρασή τους. Γι αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν το χρόνο που τα παιδιά τους ξοδεύουν δουλεύοντας μπροστά στον υπολογιστή.
  • Τα παιδιά εξ΄ορισμού είναι μικρότερα από τους ενήλικες. Τις περισσότερες φορές οι θέσεις εργασίας των υπολογιστών είναι σχεδιασμένες για να χρησιμοποιούνται από ενήλικες. Αυτό μπορεί να αλλάξει την οπτική γωνία των παιδιών. Οι χρήστες των υπολογιστών θα πρέπει να βλέπουν την οθόνη του ελαφρώς προς τα κάτω, σε γωνία 15°. Επιπλέον, σαν αποτέλεσμα της δυσκολίας με την οποία τα παιδιά φθάνουν το πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή ακουμπούν τα πόδια τους στο πάτωμα, μπορεί να αισθάνονται πόνο στο λαιμό, τους ώμους ή την πλάτη.


height=154 height=154

Συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων από τη χρήση των Η/Υ στην παιδική ηλικία.

Πολλοί παιδοφθαλμίατροι ισχυρίζονται ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν υπολογιστή πολύ πριν το οπτικό τους σύστημα αναπτυχθεί πλήρως βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος που αποκαλείται «computer vision syndrome» δηλαδή οπτικό σύνδρομο που αναπτύσσεται από την υπερβολική χρήση του υπολογιστή.
Προκειμένου να προστατεύσετε τα παιδιά σας από αυτό το σύνδρομο ακολουθείστε τις ακόλουθες συμβουλές:
  • Πριν ξεκινήσει το σχολείο, κάθε παιδί θα πρέπει να κάνει έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο περιλαμβάνοντας τον έλεγχο κοντινής και μακρινής όρασης.
  • Οι θέσεις εργασίας για τον υπολογιστή θα πρέπει να είναι έτσι προσαρμοσμένες ώστε να ταιριάζουν σε παιδί και όχι σε ενήλικα.
  • Η προτεινόμενη απόσταση μεταξύ της οθόνης του υπολογιστή και των ματιών του παιδιού είναι 50-60 εκατοστά. Κοιτάζοντας την οθόνη του κομπιούτερ από μικρότερη απόσταση, η όραση των παιδιών κινδυνεύει από την υπερβολική προσαρμογή των ματιών τους.
  • Ο χρόνος εργασίας των παιδιών μπροστά σε υπολογιστή θα πρέπει να είναι πάντα ελεγχόμενος και κατά το δυνατόν διακεκομμένος ώστε να παρεμβάλλονται μεσοδιαστήματα ανάπαυσης για το οπτικό και μυοσκελετικό τους σύστημα.
  • Οι γονείς και οι δάσκαλοι θα πρέπει να αναγνωρίζουν κάθε συμπεριφορά που δείχνει πιθανά προβλήματα όπως: κόκκινα μάτια, συχνό τρίψιμο των ματιών, κλίση του κεφαλιού ή άλλες ασυνήθιστες στάσεις και τέλος παράπονα για θολή όραση ή κουρασμένα μάτια και να απευθύνονται άμεσα στον οφθαλμίατρο.

    height=145 height=147
    Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.


 http://www.eyeclinic.com.gr/ofthalmologiko-iatreio-laser-/xirofthalmia.html


Τα κομπιούτερ κάνουν πιο ασθενικά τα παιδιά

Γενιά με “ποντίκι” αλλά χωρίς “ποντίκια”

Magnify Image
Mπορεί η σύγχρονη “γενιά των υπολογιστών” να παίζει την τεχνολογία στα δάκτυλα, όμως αυτή η ενασχόληση με τα κομπιούτερ, το διαδίκτυο και τα video games, έχει κάνει τους εκπροσώπους της λιγότερο δυνατούς. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Έσεξ με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Σάντερκοκ έκαναν συγκριτική μελέτη για το πόσο δυνατά ήταν 315 αγόρια που το 2008 ήταν δέκα χρονών, σε σχέση με μια ομάδα παιδιών ίδιας ηλικίας, πριν από μία δεκαετία, το 1998. Καθώς οι υπαίθριες δραστηριότητες έχουν σχεδόν εκλείψει, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά της νέας γενιάς, που είναι πλέον εθισμένα στο διαδίκτυο και στη νέα τεχνολογία, είναι σε θέση να κάνουν λιγότερες σωματικές ασκήσεις (πχ να κρεμαστούν από μπάρες) σε σχέση με τους δεκάχρονους του 1998.
Magnify Image
Έτσι το “ποντίκι” αντικαθιστά τα “ποντίκια” και νεώτερη γενιά δεν έχει δύναμη στα χέρια. Όπως σύμφωνα με το ΑΠΕ και τη Ναυτεμπορική συμπέραναν οι ερευνητές, ο δείκτης σωματικής μάζας (αναλογία βάρους και ύψους) δεν έχει αλλάξει σε αυτή τη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου τα παιδιά χάνουν σε μυς και “φορτώνουν” λίπος και πάχος. Ενώ στο 20 παιδιά ένα 5% δεν μπορούσε ένα κρεμαστεί από μπάρα το 1998, δέκα χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε φτάνοντας το 10%. Επίσης ακόμη ένα ποσοστό 10% αρνήθηκε να δοκιμάσει καν να κρεμαστεί από την μπάρα ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των παιδιών που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην άσκηση στο 20%. Καθώς εγείρονται ανησυχίες για τη σωματική υγεία των παιδιών με την έντονη ενασχόληση με τα κομπιούτερ και τα video games οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη τα παιδιά να γυμνάζονται περισσότερο και προτείνουν να δοθεί έμφαση στο μάθημα της γυμναστικής, αλλά και στις αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες στα σχολεία.

 http://www.lifo.gr/now/view/2998



"Χαλάει" ο υπολογιστής τα μάτια του παιδιού;




Ευθύνεται ο υπολογιστής για τη μυωπία; Υπάρχει τρόπος να το προφυλάξεις;

Ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος Γιώργος Χρονόπουλος εξηγεί:

Στην Αμερική, την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα τα παιδιά ξοδεύουν 1 με 3 ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή είτε για τις σχολικές τους εργασίες είτε για να παίξουν. Πολλές φορές δε, οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους από την πρώιμη παιδική ηλικία των δύο ή τριών ετών να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. ΄Ετσι, πολύ υψηλό ποσοστό παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή στο σπίτι ή το σχολείο.


Πολλοί παιδοφθαλμίατροι πιστεύουν ότι η υπερβολική χρήση του υπολογιστή κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για μυωπία. Αναφέρονται δε σε μελέτες που έχουν γίνει και από τις οποίες προκύπτει ότι οι υπολογιστές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση των παιδιών.


Ειδικότερα σε διάφορες μελέτες που έχουν γίνει αναφέρεται ότι:


-25% των παιδιών που χρησιμοποιούν υπολογιστή χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά προκειμένου να δουλέψουν άνετα και ακίνδυνα στο κομπιούτερ στο σπίτι ή στο σχολείο.
-Το ποσοστό των παιδιών στο πρώτο στάδιο μυωπίας έχει αυξηθεί από 12% στο 20% από το 1995 έως σήμερα
-Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών με μυωπία έχει διπλασιαστεί την τελευταία τριετία, φθάνοντας το 34%


Είκοσι χρόνια πριν, τα περισσότερα παιδιά έπαιζαν σε ανοικτούς χώρους και η μακρινή τους όραση ήταν περισσότερο σημαντική. Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά εργάζονται μπροστά στον υπολογιστή είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο. Το να κάθονται μπροστά στο κομπιούτερ, κοιτάζοντας επίμονα την οθόνη του, δημιουργεί προβλήματα που δεν ήταν γνωστά πριν από μερικά χρόνια. Με την χρήση του υπολογιστή το οπτικό σύστημα του παιδιού επικεντρώνεται και πιέζεται περισσότερο από άλλες δραστηριότητες. Η χρήση του κομπιούτερ απαιτεί υψηλού επιπέδου επιδεξιότητες από τα μάτια των μικρών παιδιών που ακόμα το οπτικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Μόνο όταν αυτό ωριμάσει, το παιδί είναι σε θέση να διαχειριστεί την πίεση και το στρες που προκαλεί η χρήση του υπολογιστή.


Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οπτομετρών, ο αντίκτυπος από την χρήση των υπολογιστών στην παιδική ηλικία περιλαμβάνει τους ακόλουθους παράγοντες:


Τα παιδιά έχουν περιορισμένο βαθμό αυτο-προστασίας. Μπορούν να δουλεύουν μπροστά στον υπολογιστή για ώρες χωρίς ή με ελάχιστα λεπτά διαλείμματος. Αυτή η παρατεταμένη δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εστίασης και προσήλωσης της όρασης.


Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά. Πιστεύουν ότι όσα βλέπουν και όπως τα βλέπουν είναι φυσιολογικά ακόμα και αν έχουν πρόβλημα με την όρασή τους. Γι' αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν το χρόνο που τα παιδιά τους ξοδεύουν δουλεύοντας μπροστά στον υπολογιστή.


Τα παιδιά εξ ορισμού είναι μικρότερα από τους ενήλικες. Τις περισσότερες φορές οι θέσεις εργασίας των υπολογιστών είναι σχεδιασμένες για να χρησιμοποιούνται από ενήλικες. Αυτό μπορεί να αλλάξει την οπτική γωνία των παιδιών. Οι χρήστες των υπολογιστών θα πρέπει να βλέπουν την οθόνη του ελαφρώς προς τα κάτω, σε γωνία 15°. Επιπλέον, σαν αποτέλεσμα της δυσκολίας με την οποία τα παιδιά φθάνουν το πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή ακουμπούν τα πόδια τους στο πάτωμα, μπορεί να αισθάνονται πόνο στο λαιμό, τους ώμους ή την πλάτη.

Συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων από τη χρήση των Η/Υ στην παιδική ηλικία.


Πολλοί παιδοφθαλμίατροι ισχυρίζονται ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν υπολογιστή πολύ πριν το οπτικό τους σύστημα αναπτυχθεί πλήρως βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος που αποκαλείται «computer vision syndrome» δηλαδή οπτικό σύνδρομο που αναπτύσσεται από την υπερβολική χρήση του υπολογιστή.


Προκειμένου να προστατεύσετε τα παιδιά σας από αυτό το σύνδρομο ακολουθείστε τις ακόλουθες συμβουλές:


Πριν ξεκινήσει το σχολείο, κάθε παιδί θα πρέπει να κάνει έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο περιλαμβάνοντας τον έλεγχο κοντινής και μακρινής όρασης.


Οι θέσεις εργασίας για τον υπολογιστή θα πρέπει να είναι έτσι προσαρμοσμένες ώστε να ταιριάζουν σε παιδί και όχι σε ενήλικα.


Η προτεινόμενη απόσταση μεταξύ της οθόνης του υπολογιστή και των ματιών του παιδιού είναι 50-60 εκατοστά. Κοιτάζοντας την οθόνη του κομπιούτερ από μικρότερη απόσταση, η όραση των παιδιών κινδυνεύει από την υπερβολική προσαρμογή των ματιών τους.


"Χαλάει" ο υπολογιστής τα μάτια του παιδιού;
Ο χρόνος εργασίας των παιδιών μπροστά σε υπολογιστή θα πρέπει να είναι πάντα ελεγχόμενος και κατά το δυνατόν διακεκομμένος ώστε να παρεμβάλλονται μεσοδιαστήματα ανάπαυσης για το οπτικό και μυοσκελετικό τους σύστημα.


Οι γονείς και οι δάσκαλοι θα πρέπει να αναγνωρίζουν κάθε συμπεριφορά που δείχνει πιθανά προβλήματα όπως: κόκκινα μάτια, συχνό τρίψιμο των ματιών, κλίση του κεφαλιού ή άλλες ασυνήθιστες στάσεις και τέλος παράπονα για θολή όραση ή κουρασμένα μάτια και να απευθύνονται άμεσα στον οφθαλμίατρο.

Το διαβάσαμε στο TLife.gr



Παιδί και computer

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά σήμερα καταλαβαίνουν την τεχνολογία πιο γρήγορα από τους μεγάλους. Δεν είναι λίγες οι φορές που θαυμάζουμε ή απορούμε πως ένα παιδί ακόμα και 2 χρονών παίζει παιχνίδια με το το smartphone των γονιών του ή στον υπολογιστή. Πολλοί γονείς Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να έρθουν νωρίς σε επαφή με τους υπολογιστές γιατί έτσι κατανοούν καλύτερα την τεχνολογία. Συχνά όμως ο υπολογιστής είναι απλά ένας τρόπος απασχόλησης του παιδιού χωρίς να του προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. 


Τα μικρά παιδιά χρειάζονται επαφή με πραγματικά φυσικά αντικείμενα και αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά για να αναπτύξουν όλες τους τις αισθήσεις και να ανακαλύψουν το περιβάλλον. Αντί λοιπόν να γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από μια οθόνη, καλύτερα να τον δουν από κοντά. π.χ. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα ζώα από τον υπολογιστή, ενώ μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο θα ήταν ασύγκριτα καλύτερη! Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί δεν πρέπει να παίζει με τον υπολογιστή από μικρή ηλικία αλλά πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μέτρο και όρια, ειδικά στο χρόνο που αφιερώνει εκεί. Για να γίνει η εξοικείωση ενός παιδιού με την τεχνολογία αρκεί ένα μισάωρο περίπου την ημέρα. Φροντίστε τα παιχνίδια που παίζει να είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ανάλογα με την ηλικία του. 

Και μια τελευταία συμβουλή...μην ζητάτε από τα παιδιά να κλείσουν τον υπολογιστή ή να μην κάθονται τόσες ώρες εκεί, ενώ βλέπουν εσάς "κολλημένους" στο κομπιούτερ! Ναι, η τεχνολογία είναι φοβερά χρήσιμο εργαλείο στη σύγχρονη ζωή, αλλά όπως και η τηλεόραση έτσι και ο υπολογιστής θέλει χρονικό περιορισμό. 












 Μαλθακά τα παιδιά των κομπιούτερ


 










Η γενιά που διαπρέπει στα videogames είναι καχεκτική

Αυτό που πολλοί γονείς φοβούνται και διστάζουν να παραδεχτούν, τελικά αποδείχτηκε και επιστημονικά. «Καχεκτικά και με λιγότερη μυϊκή δύναμη είναι τα σημερινά πιτσιρίκια», επισημαίνει έρευνα του αγγλικού Πανεπιστήμιου του Essex.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών ηλικίας μέχρι 10 ετών, δεν μπορούν πλέον να κρεμαστούν από ένα μονόζυγο ή να κάνουν απλές ασκήσεις γυμναστικής.
Η αιτία είναι προφανής: τα παιδιά δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν σε ανοικτούς χώρους και ξοδεύουν πολλές ώρες µε κάθε είδους ηλεκτρονικά παιχνίδια, ή κάνοντας τα σχολικά μαθήματα "βιδωμένα" σε μία καρέκλα ή στον καναπέ...

Ο δρ Gavin Sandercock, ειδικός σε θέματα φυσικής αγωγής των παιδιών στο πανεπιστήμιο του Essex, μελέτησε τη μυϊκή δύναμη 315 10χρονων παιδιών της περιοχής. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπήκαν σε σύγκριση με αντίστοιχη μελέτη του 1998 (σε 309 παιδιά της ίδιας περιοχής). Πλέον και οι έρευνες αποδεικνύουν αυτό που όλοι οι γονείς συζητούν και για το οποίο ενδόμυχα ανησυχούν. Ότι, δηλαδή, η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής άσκησης έχουν εμφανείς και πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ακόμα και στην τρυφερή ηλικία των δέκα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «Acta Paediatrica», ο αριθμός των «ημικαθισμάτων» που μπορεί να κάνει ένα παιδί μειώθηκε κατά το εντυπωσιακό 27,1% από το 1998 και 2008. Επίσης, η δύναμη των χεριών τους περιορίστηκε κατά 26% και η δύναμη της χειρολαβής τους κατά 7%. Σοκαριστικό χαρακτήρισαν το γεγονός ότι πίσω στο 1998 1 στα 20 παιδιά δεν μπορούσε να έλξει το βάρος του σε ένα μονόζυγο, ενώ το 2008 η αναλογία αυτή έγινε 1 στα 10 παιδιά.

Ένα ακόμα ανησυχητικό εύρημα της εν λόγω έρευνας ήταν ότι τα παιδιά του 2008, παρότι είχαν τον ίδιο «δείκτη μάζας σώματος» µε τα παιδιά του 1998, το σώμα τους είχε περισσότερο λίπος και λιγότερη μυϊκή μάζα.

To acadimies.gr προτείνει σε όλους τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους σε κάτι περισσότερο δημιουργικό από τα videogames και φυσικά να τα παρακινήσουν σε αθλητικές δραστηριότητες, προκείμενου να τα ξεκολήσουν από τις "μαγικές οθόνες που θα τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μαλθακότητα και άλλες σοβαρές πνευματικές ασθένειες...

Δώρα Ιωακειμίδου

Το Άρθρο είναι από το site Ακαδημιών www.acadimies.gr

Ευχαριστούμε πολύ το acadimies.gr και συγχαρητήρια για την καταπληκτική προσπάθεια τους.




Προσοχή στα κινητά! Κουβαλούν χιλιάδες επικίνδυνα μικρόβια

 
Προσοχή στα κινητά! Κουβαλούν χιλιάδες επικίνδυνα μικρόβια 

Την επόμενη φορά που θα απλώσετε το χέρι σας για να πιάσετε το κινητό σας, αναλογισθείτε εάν έχετε πλύνει τα χέρια σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα κινητά μας είναι μολυσμένα με άκρως επικίνδυνα μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.
Επιστήμονες από την Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής (LSHTM) του Λονδίνου, πραγματοποίησαν αναλύσεις στα χέρια και στα κινητά τηλέφωνα 390 εθελοντών από 12 πόλεις, διαπιστώνοντας πως το 92% των τηλεφώνων ήταν μολυσμένα με μικρόβια! Μάλιστα κάποια «φιλοξενούσαν» περισσότερα από 1.000 (!) διαφορετικά είδη μικροβίων.
Αν και τα περισσότερα από τα βακτήρια που απομονώθηκαν είναι αβλαβή, το ένα στα έξι κινητά ήταν μολυσμένο με το κολοβακτηρίδιο (λέγεται και e.coli και φυσιολογικά υπάρχει στο παχύ έντερο των ανθρώπων).
Εφέτος το καλοκαίρι, το e.coli σχετίστηκε με εκατοντάδες κρούσματα σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης και με έναν θάνατο στην Ευρώπη.
Το e.coli είναι μεταδοτικό, επιβιώνει επί ώρες στα χέρια και στις διάφορες επιφάνειες ιδίως όταν κάνει ζέστη, και εύκολα μεταδίδεται με την αφή – δηλαδή από τα χέρια στα χερούλια, στα τρόφιμα και φυσικά στα κινητά τηλέφωνα.
«Πηγή» του βακτηρίου είναι τα κόπρανα – κι αυτός είναι (ένας ακόμα) λόγος για να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι, ιδίως όταν βγαίνουμε από την τουαλέτα.
Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο σχεδόν ένας στους τρεις μικρούς και μεγάλους παρουσιάζει γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Χρυσίζων σταφυλόκοκκος
Ακόμα πιο συχνή ήταν η μόλυνση των κινητών με τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο – ένα μικρόβιο το οποίο μπορεί εύκολα να μεταλλαχθεί στον ενδονοσοκομειακό MRSA που είναι η ανθεκτική στα αντιβιοτικά μορφή του, που συχνά αποβαίνει μοιραία για τη ζωή.
Στην πραγματικότητα, το ένα στα τέσσερα κινητά ήταν μολυσμένο με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, ο οποίος εκ φύσεως υπάρχει στη μύτη, στο στόμα και στο δέρμα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρουσία του στα κινητά σημαίνει πως ασθενείς, προσωπικό και επισκέπτες στα νοσοκομεία πρέπει να πλένουν τα χέρια τους όταν τα χρησιμοποιούν, για να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή μετάδοσή του.
Τα ευρήματα της μελέτης συνδυαστικά υποδηλώνουν πως «πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην πλένουν συχνά και καλά τα χέρια τους, ακόμα κι όταν βγαίνουν από την τουαλέτα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Βάλερι Κέρτις.
«Ελπίζω πως τώρα που τους λέμε ότι μολύνουν με το κολοβακτηρίδιο τα χέρια και τα κινητά τους, θα ενθαρρυνθούν να γίνουν πιο προσεκτικοί στην τουαλέτα. Είναι τόσο απλό το να πλένει κανείς τα χέρια του – και ταυτοχρόνως μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο».
Και εναντίον των ιών
Η μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, έδειξε ακόμη πως μολυσμένα με αναρίθμητα βακτήρια ήταν και τα χέρια του 82% των εθελοντών.
Εκτός από τα βακτήρια, το καλό πλύσιμο των χεριών μάς απαλλάσσει και από ιούς, όπως αυτοί της γρίπης, του κρυολογήματος και των κάθε είδους ιώσεων του αναπνευστικού.
Κάθε χρόνο, 3,5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από πνευμονία και διαρροϊκές νόσους, που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να αποφευχθούν με το καλό πλύσιμο των χεριών.

ΤΑ ΝΕΑ      







Ένα 24ωρο με τον μετρητή στο χέρι!

Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μια ημέρα



Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι διαρκής. Οι εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ είχε μπει στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands free! Να λοιπόν η «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας.



Κινητό τηλέφωνο
365 φορές πάνω από το όριο!




Συνήθως η ημέρα μας αρχίζει μ' ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή - κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση... μηδενίζεται.

Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.



Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)

Μην ξεχνάτε να το κλείνετε



Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου, συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι τοποθετημένο σ' ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο - ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη λαμβάνετε συνεχώς.



Ασύρματος back server
Μακριά του όσο λειτουργεί

Πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους.

Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει, καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή, μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.



Φούρνος μικροκυμάτων
Από μακριά κι αγαπημένοι

Μεσημέρι έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 - 30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.



Ενδοεπικοινωνία Baby Phone
Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά

Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν.

Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.



Ασύρματο τηλέφωνο
Η ύπουλη ακτινοβολία

Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!



 

 

 Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μας και πώς θα προστατευτούμε

Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μας και πώς θα προστατευτούμε
Των ΑΝΤΖΗΣ ΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗ, ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Εικονογράφηση: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Εφημερίδα Καθημερινή (14.11.2009)
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_100073_14/11/2009_1290367


Πώς μπορεί να μας βλάπτει το κινητό, το ασύρματο τηλέφωνο ή το router; Μια άλλου είδους ρύπανση αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια: η ηλεκτρομαγνητική. Οι νέοι μετρητές ακτινοβολίας για το σπίτι ήταν η αφορμή το ΟΙΚΟ να ανοίξει το φάκελο. Πόση ακτινοβολία εκπέμπει κάθε συσκευή, ποια είναι τα όρια ασφαλείας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια, επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα, αποφεύγουμε τα χημικά. Συγχρόνως, όμως, διαθέτουμε κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματο Ιντερνετ, φούρνο μικροκυμάτων, ασύρματες παιχνιδοκονσόλες, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, χωρίς να τηρούμε κανόνες ασφαλείας. Λίγο οι αντικρουόμενες επιστημονικές έρευνες, λίγο η ευκολία, χρησιμοποιούμε αλόγιστα συσκευές που εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία… Η επιστημονική έρευνα για την επίδραση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα και οι χρηματοδοτήσεις των ερευνών για τις επιδράσεις στην υγεία συχνά προέρχονται από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τις συσκευές. Ωστόσο, εκατοντάδες βιολόγοι, φυσικοί, κυτταρολόγοι και μηχανικοί ανά τον κόσμο συνδέουν την ακτινοβολία αυτή με πονοκεφάλους, κόπωση, αλλεργίες, καρκινογενέσεις, μέχρι και σπάσιμο του DNΑ. Φαίνεται πως είμαστε μέρος ενός τεράστιου πειράματος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: μπορούμε να προστατευτούμε από την ακτινοβολία χωρίς να αποκηρύξουμε την τεχνολογία, ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.
Μετρήσαμε και μάθαμε
«Πήρα μια οικιακή συσκευή μέτρησης ακτινοβολίας. Να μετρήσω και το σπίτι σου;» πρότεινε ένας φίλος και αμέσως στην παρέα επικράτησε πανικός. «Τι, πώς, πού, θέλω κι εγώ!» Αρχισα να ψάχνω συσκευές και πιστοποιητικά αξιοπιστίας, να τηλεφωνώ σε επιστημονικά κέντρα και να διαβάζω ιατρικές έρευνες, μέχρι που απέκτησα και εγώ τη δική μου συσκευή. Μια συσκευή εύκολη στη χρήση, η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύεται από επαρκείς οδηγίες και βιβλιογραφία. Οταν, π.χ., το κοντέρ έδειξε κόκκινο στη γωνία της κουζίνας και εγώ ήθελα να εξαφανίσω το ακίνδυνο τελικώς ψυγείο, χρειάστηκε να προστρέξω στον ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλο, ο οποίος με παρέπεμψε… στο διπλανό διαμέρισμα και στη βάση του ασύρματου τηλεφώνου, που ο γείτονας είχε τοποθετήσει στη μεσοτοιχία! «Δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συσκευές που χρησιμοποιούν τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα», μας εξήγησε ο ερευνητής που δραστηριοποιείται και ο ίδιος στην εισαγωγή συσκευών μέτρησης ακτινοβολίας. «Πρόκειται για συσκευές οικιακής χρήσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι χρήσιμες σε επίπεδο πρόληψης και κατανόησης των κινδύνων, ένα εργαλείο για να περιορίσει κανείς την ακτινοβολία στο χώρο του, ακολουθώντας κάποιες πρακτικές συμβουλές».
ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Οπως είναι φυσικό, το να χρησιμοποιούμε ένα κινητό τηλέφωνο δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να κάνουμε τρεις ακτινογραφίες την εβδομάδα. Και αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον οργανισμό μας η ακτινοβολία εξαρτάται από τη συχνότητά της – ένα χαρακτηριστικό μέγεθος που αφορά τα κύματα όλων των ειδών και, στην περίπτωση του ήχου, είναι αυτό που δίνει σε κάθε νότα την ιδιαίτερη χροιά της. Οσον αφορά τις ακτινοβολίες (δηλαδή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα), ανάλογα με τη συχνότητά τους χωρίζονται σε ιονίζουσες και μη ιονίζουσες. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι ακτίνες Χ και γ. Γι’ αυτές, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μπορούν να διασπάσουν τους χημικούς δεσμούς στα μόρια του DNA, προκαλώντας μεταλλάξεις – γεγονός που εξηγεί γιατί μεταξύ δύο ακτινογραφιών πρέπει να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα router, τα ασύρματα τηλέφωνα – οι ακτινοβολίες δηλαδή όλων των συσκευών οι οποίες συμπεριλήφθηκαν εδώ. Για τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως δεν προκαλούν διασπάσεις των δεσμών, επομένως είναι πιο ασφαλείς από τις ακτίνες Χ. Ωστόσο, επειδή αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών και παρεμβαίνουν στη χημεία του κυττάρου, αρκετές έρευνες τις ενοχοποιούν για μία σειρά συμπτωμάτων. Ακόμη χειρότερα, πειράματα έχουν δείξει ότι και οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσουν γενετικές αλλοιώσεις…
ΓΡΑΦΗΜΑ: ΠΗΓΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥΣ
  
Ένα 24ωρο με τον μετρητή στο χέρι!
Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μια ημέρα
Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι διαρκής. Οι εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ είχε μπει στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands free! Να λοιπόν η «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας.
07.15
Κινητό τηλέφωνο
365 φορές πάνω από το όριο!
Συνήθως η ημέρα μας αρχίζει μ’ ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή – κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση… μηδενίζεται.
Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.
09.30
Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)
Μην ξεχνάτε να το κλείνετε
Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου, συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι τοποθετημένο σ’ ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο – ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη λαμβάνετε συνεχώς.
14.00
Ασύρματος back server
Μακριά του όσο λειτουργεί
Πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους.
Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει, καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή, μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.
16.00
Φούρνος μικροκυμάτων
Από μακριά κι αγαπημένοι
Μεσημέρι έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 – 30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.
20.50
Ενδοεπικοινωνία Baby Phone
Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά
Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν.
Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.
23.05
Ασύρματο τηλέφωνο
Η ύπουλη ακτινοβολία
Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!
22 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ


ΚΙΝΗΤO ΤΗΛEΦΩΝΟ

•   Χρησιμοποιούμε hands free ή bluetooth. Το bluetooth αποτελεί πομποδέκτη επικοινωνίας με το κινητό και εκπέμπει μικρή μεν, αλλά συνεχή ένταση ακτινοβολίας. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε απλό bluetooth, που τοποθετείται απευθείας στο αυτί.
•   Δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά να το χρησιμοποιούν. Οταν συνομιλούμε, δεν τα κρατάμε αγκαλιά ή δεν τα έχουμε στο μάρσιπο. Οταν το μωρό είναι στο καρότσι, δεν τοποθετούμε το κινητό στις θήκες του καροτσιού.
•   Δεν είναι βέβαιο ότι εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία όταν είναι απλώς ανοιχτό. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην έρχεται σε επαφή με το σώμα και να μην το τοποθετούμε στις τσέπες μας.
•   Οταν το φορτίζουμε, υπάρχει αύξηση της ακτινοβολίας, που δεν περνά τα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο, αποφεύγουμε να το φορτίζουμε δίπλα μας, όταν κοιμόμαστε.
•   Σε κλειστούς χώρους το σήμα ελαττώνεται, αφού ο δέκτης και ο πομπός δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Ετσι, το κινητό χρησιμοποιεί όλη του την ισχύ. Στο αυτοκίνητο ή στο ασανσέρ, λοιπόν, αποφεύγουμε τις συνομιλίες. Αν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε, το τοποθετούμε μακριά από το σώμα μας και ανοίγουμε τα παράθυρα.
•   Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα ρύθμισης της ισχύος που εκπέμπουν, ανάλογα με την ποιότητα του σήματος (αδύνατο σήμα – μεγάλη εκπεμπόμενη ισχύς) και τη λειτουργία(όταν μιλάμε, η εκπεμπόμενη ισχύς είναι υψηλότερη). Ετσι, ανεξάρτητα από την τιμή SAR που διαθέτει από τον κατασκευαστή, η ισχύς της ακτινοβολίας θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις παραπάνω παραμέτρους, χωρίς να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποια είναι η τιμή αυτής της έντασης. Αρα δεν βοηθάει να επιλέξουμε κινητό με μικρή τιμή SAR.
ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
•   Τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου μακριά από την κρεβατοκάμαρα και οποιοδήποτε σημείο όπου περνάμε πολλές ώρες. Η ακτινοβολία του είναι πολύ διεισδυτική και περνάει και τους τοίχους των διαμερισμάτων, οπότε θα πρέπει να προσέξουμε να μη βρίσκεται κοντά σε μεσοτοιχία με κρεβατοκάμαρα, καναπέ ή καρέκλα γραφείου. Αν μένουμε σε πολυκατοικία, μπορούμε να συζητήσουμε με τους ενοίκους των διπλανών διαμερισμάτων, ώστε να μην επιβαρύνει ο ένας τον άλλον.
•   Το κομοδίνο είναι από τις χειρότερες θέσεις για την τοποθέτηση της βάσης. Την αντικαθιστούμε με μια σταθερή συσκευή ή έχουμε δίπλα μας μόνο το ακουστικό και όχι τη βάση του.
•   Δεν συνομιλούμε κοντά σε μικρά παιδιά, τα οποία είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν σταθερή συσκευή.
•   Τις νυχτερινές ώρες καλό είναι να βγάζουμε το ασύρματο από την πρίζα.
ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (Wi-Fi)
•   Ο πομπός (router) εκπέμπει μεγάλη ακτινοβολία, γι’ αυτό πρέπει να τον τοποθετούμε σε σημείο όπου δεν καθόμαστε πολλές ώρες. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε ενσύρματο, τουλάχιστον για τους υπολογιστές desktop. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το χαμό από καλώδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κιτ home plug.
•   Ο ίδιος ο υπολογιστής, που συνδέεται ασύρματα στο Ιντερνετ, δεν έδειξε να εκπέμπει αυξημένη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες, ωστόσο, συνιστούν να μην τον τοποθετούμε στα πόδια μας ή να μην τον αφήνουμε ανοιχτό δίπλα μας όταν δεν τον χρησιμοποιούμε.
•   Επειδή το ασύρματο δίκτυο περιλαμβάνει τόσο πομπό όσο και δέκτη, ο πομπός ενεργοποιείται αυτόματα και λειτουργεί συνεχώς όταν «ανεβάζουμε» αρχεία. Εκπέμπει περιστασιακά και όταν «κατεβάζουμε» για να γίνει επιβεβαίωση των πακέτων λήψης των αρχείων.
ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
•   Οταν βρίσκεται σε λειτουργία, φροντίζουμε να μην είμαστε μπροστά του. Tηρούμε μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 50 εκ.
•   Eνημερώνουμε τα παιδιά για τον κίνδυνο και τα προτρέπουμε να τηρούν την απόσταση ασφαλείας.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
•   Τηρούμε απόσταση ασφαλείας 30 εκ. όταν μαγειρεύουμε.
•   Αποφεύγουμε να καθόμαστε στην κουζίνα, όσο δεν είναι απαραίτητο, όταν οι εστίες ή ο φούρνος βρίσκονται σε λειτουργία.
ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΝΣΟΛΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
•   Η βάση τους εκπέμπει ακτινοβολία η οποία, σύμφωνα με τον οικιακό μετρητή, δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καλό είναι να κάθονται σε απόσταση δύο με τριών μέτρων όταν παίζουν. Οταν δεν τη χρησιμοποιούμε, την κλείνουμε.
ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (BABY PHONE)
•   Το τοποθετούμε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κρεβατάκι ή το πάρκο του μωρού.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
•   Επικίνδυνες θεωρούνται οι τηλεοράσεις παλαιού τύπου. Από αυτές τηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον δύο μέτρων.
ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ/ΣΕΣΟΥΑΡ
•   Ο απορροφητήρας συνήθως είναι τοποθετημένος πάνω από το κεφάλι μας, οπότε η ακτινοβολία δεν μας επηρεάζει. Αν θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί, τον κλείνουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά του.
•   Χρησιμοποιούμε το σεσουάρ σε απόσταση από το κεφάλι μας – δεν το κολλάμε στα μαλλιά. Τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τη χρήση του.
ΘΗΚΗ-ΠΑΤΕΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ!
Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, ο κ. Μαργαρίτης και η ομάδα του πειραματίζονται με διάφορα υλικά που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ακτινοβολία των κινητών. Διαπίστωσαν ότι η ανακοπή της ακτινοβολίας είναι εφικτή και υπέβαλαν αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για τη σχεδίαση της «ειδικής θήκης προστασίας». Η θήκη αποτελεί ημικλωβό Faraday, που επιτρέπει στην ακτινοβολία να εξέρχεται από την εμπρόσθια (απροστάτευτη) πλευρά και όχι από την προστατευμένη που είναι πάντα τοποθετημένη προς το σώμα και μας προφυλάσσει σε ποσοστά που φτάνουν το 97,5%. Το εργαστήριο ελέγχει δειγματοληπτικά όλη την παραγωγή, ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση των θηκών επιστρέφει στο εργαστήριο και χρηματοδοτεί περαιτέρω έρευνες.
* Για να μάθετε περισσότερα για την ειδική θήκη προστασίας του κινητού τηλεφώνου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mobilepro.gr ή τηλεφωνήστε στο 211-30.00.300.
INFO
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
Για να ενημερωθείτε για τις οικιακές συσκευές μέτρησης μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.electromagnetic.gr/eshop/catalog/, T 210-55.79.799
www.marex.gr, Τ 210-40.14.668-9
www.eshop.aktinion.gr, Τ 210-33.06.501

«Ασύρματη τεχνολογία, μόνο όταν είναι απαραίτητο»
Λουκάς Χ. Μαργαρίτης – Δ/ντής Τομέα Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Καθημερινά κάνει μετρήσεις και διεξάγει πειράματα σε ποντίκια και έντομα για να διαπιστώσει τις πιθανές συνέπειες της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στους οργανισμούς. Ο καθηγητής Λουκάς Χ. Μαργαρίτης, διευθυντής στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στο ΟΙΚΟ.
Τι μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος που δέχεται καθημερινά μη ιονίζουσα ακτινοβολία;
Πονοκεφάλους, αϋπνίες, διαταραχή συγκέντρωσης, κόπωση, αλλαγή συμπεριφοράς, επιθετικότητα, ενεργοποίηση ανοσοποιητικού συστήματος, αλλεργίες, σπάσιμο του DNA, ολιγοσπερμία, διαταραχές στη μνήμη και τη μάθηση, διαταραχές οστεοποίησης (τα έμβρυα), αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικού όγκου. Ερευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε έντομα δείχνουν μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας.
Από τι εξαρτάται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων;
Από την ευαισθησία κάθε ατόμου, από το είδος της ακτινοβολίας, από τη διάρκεια της έκθεσης και από την ηλικία. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Κάνω έκκληση στους γονείς να τους προσφέρουν το αγαθό της ασύρματης τεχνολογίας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Το ασύρματο τηλέφωνο ή τα ασύρματα παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα.
Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δρα στον ανθρώπινο οργανισμό αθροιστικά;
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι όσο αυξάνονται τα χρόνια χρήσης του κινητού δίπλα στον εγκέφαλο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη όγκου. Aρα η ακτινοβολία, εκτός από τις άμεσες επιφέρει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Θεωρείτε ότι επιβάλλεται να περιορίσουμε τη χρήση των ασύρματων συσκευών που εκπέμπουν επικίνδυνη ακτινοβολία;
Φυσικά. Προστασία σημαίνει μειωμένη έως μηδενική έκθεση στον μολυσματικό παράγοντα της ακτινοβολίας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ασύρματες συσκευές αρκεί να ακολουθούμε κανόνες.
Ο σύγχρονος άνθρωπος «βομβαρδίζεται» και από ακτινοβολία εξωγενών πηγών (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή δίκτυα υψηλής τάσης). Η μείωση της έκθεσής του στις οικιακές πηγές είναι αρκετή;
Είναι σημαντική, γιατί τις εξωγενείς πηγές δεν μπορεί να τις ελέγξει. Πάντως για τις υψηλές συχνότητες έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται πρακτικές προστασίας με ειδικές βαφές στους τοίχους.
Στην προσπάθεια μείωσης της έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν οι συσκευές για οικιακή μέτρηση της ακτινοβολίας;
Μπορεί κανείς να προμηθευτεί μια τέτοια συσκευή, για να ελέγχει τι επίπεδα ακτινοβολίας υπάρχουν στο χώρο του. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσει με ακρίβεια από πού προέρχεται η ακτινοβολία, τουλάχιστον όμως μπορεί να εντοπίσει τα επικίνδυνα σημεία και να τα αποφεύγει.






Votegreece.gr - Επικίνδυνη η ακτινοβολία των κινητών 2











Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Τα Νέα στην Ελλάδα live! 24hrs

Παιδί - Ψυχολογία

In.gr Νέα Πολιτισμός

Υγεία

In.gr Αθλητισμός Ποδόσφαιρο

In.gr Νέα: Κόσμος live! 24hrs