Αναγνώστες

Ιστορία χωριού

 

Καπανδρίτι  2012

Καπανδρίτι 
 
Χωριό της Βορειοανατολικής Αττικής και σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την Αθήνα.Βρίσκεται στις Ανατολικές απολήξεις της Παρνηθας και σε υψόμετρο 350 μέτρων. Συνορεύει με τα χωριά Πολυδένδρι, Αφίδνες Κάλαμος και Βαρνάβα. Εχει έκταση 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκτός της κοινότητας Καπανδριτίου ανήκουν και οι περιοχές Άγιοι Ανάργυροι, Μικροχώρι (Βελλιατζίκι), Λίμνη Μαραθώνα. Aπαριθμεί 2937 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.Δημογραφικά όμως παρουσιάζει αυξητική πορεία από τότε μέχρι και σήμερα.
Όσον αφορά την ονομασία Καπανδρίτι υπάρχουν πολλές εκδοχές μια από αυτές είναι ότι προέρχεται από το όνομα αρχηγού φάρας Αρβανιτών ενώ σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, η ονομασία του αποδίδεται στο Βυζαντινό στρατηγό Καπανδρίτη (12ος αι) που έζησε στην περιοχή. Μια λαϊκή ερμηνεία του ονόματος Καπανδρίτι εξηγεί την ονομασία από το Κάπη τρίτη γιατί λόγω του ψυχρού κλίματος της περιοχής χρειάζονταν για να ζεσταθούν τρεις κάπες.
Στην εποχή της Φραγκρατίας στο ελλαδικό χώρο, ανάμεσα στα 1380 ως 1425 εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες στην περιοχή, τότε που άρχισε και ο εποικισμός της Αττικής. Αρχικά παίρνουν άδεια από το Δούκα των Αθηνών Ατζαγιόλη να εγκατασταθούν περιμετρικά της Αθήνας για την ενίσχυση της άμυνας της πόλης από διάφορες επιδρομές. Οι Αρβανίτες ήταν αξιόμαχοι στρατιώτες και απετέλεσαν τους φύλακες των Αθηνών.Στη βόρεια Αττική δημιούργησαν οικισμό γύρω από το σημερινό Καπανδρίτι όπου υπήρχαν πηγές νερού (Μηλιάτζι, Κωστηγγιάλεση, Αη Γιώργης και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και κυρίως με την κτηνοτροφία.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Καπανδρίτι ήταν ένα κεφαλοχώρι. Κατά το έτος 1800 σύμφωνα με έγγραφο της εποχής αριθμούσε 400-600 κατοίκους. Ανήκε σαν κοινότητα στο Πασσαλίκι της Καρύστου και υπαγόταν στο βοεβοδα της Λειβαδιάς. Στην κοινότητα Καπανδριτίου ανήκαν τότε οι οικισμοί Μάζι και Σπατατζίκι. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η κοινότητα υπάγεται στο Νομό Αττικής και Βοιωτίας και διοικητικά στο Δήμο Μαραθώνα μέχρι το 1912 οπότε ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη κοινότητα μαζί με το Πολυδένδρι (Μάζι) μέχρι το 1929.Τότε το Πολυδένδρι αποσπάστηκε από το Καπανδριτι και απετέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Το Πευκόφυτο (Σπατατζίκι) παρέμεινε στη κοινότητα Κπανδριτίου μέχρι το 1968 οπόταν ενώθηκε με το Δήμο Αγίου Στεφάνου. Το Μικροχώρι (Βελλιατζίκι) προσαρτήθηκε το 1919 στην κοινότητα Καπανδριτίου όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.
Στα νεότερα χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις και τον αναδασμό της γης έδωσε γη στους κατοίκους της περιοχής που ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.Ενώ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή κλήροι μοιράστηκαν σε πρόσφυγες του Πόντου.
Στο λόφο Κοτρώνι (Ακρόπολη Αφιδνών) που έχει ύψος 120 μέτρα εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα. Εκεί έφερε σύμφωνα με ένα μύθο, την ωραία Ελένη ο Θησέας όταν την απήγαγε από τη Σπάρτη με τη βοήθεια του φίλου του Περίθου Οι Διόσκουροι, αδελφοί της Ελένης, αφού κατέλαβαν την Αφίδνα μετέφεραν στη Σπάρτη την Ελένη μαζί με τη μάνα του Θησέα την Αίθρα.Σήμερα στο λόφο αυτό διατηρείται το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πήγης.
Πολιούχος του Καπανδριτίου είναι η Αγία Παρασκευή προς τιμή της οποίας γίνονται τριήμερες εκδηλώσεις στη γιορτή της.Σημαντικά εξωκλήσια είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου (18ος- 19ος αι) ο ναός της Αγίας Άννας(16ος- 17 ος αι) με ερείπια παλιού μοναστηριού, του Αγίου Γεωργίου πετρόκτιστη εκκλησία έργο του Υφαντίδη (1960) πάνω στα θεμέλια Βυζαντινού ναού. Άλλες εκκλησίες είναι των Αγίων Αναργύρων στο Μετόχι Ρη και της Υπαπαντής στο Μικροχώρι, των Αγίων Σαράντα και της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα.
Μικρό αλλά γραφικό είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ενώ υπάρχουν και άλλα πολλά διάσπαρτα σε όλη την έκταση του χωριού όπως τα εκκλησάκια του Αγίου Αθανασίου, του Αποστόλου Ανδρέα, της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας, της Αγίας Τριάδας. Όλα κτισμένα από αγάπη στο Θεό μαρτυρούν την πίστη και ευλάβεια των κατοίκων της περιοχής. Λειτουργούν κάθε χρόνο στην μνήμη των Αγίων που είναι αφιερωμένα.
Αξιόλογο κτίσμα του 19ου αι είναι και το γεφύρι που σώζεται στην περιοχή Μιλιάτζι.
Γνωστό είναι και το μάρμαρο Καπανδριτίου.
Στο Καπανδρίτι λειτουργούν πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες όπως
Το Αστυνομικό Τμήμα, το Κέντρο Υγείας,η Πολεοδομία, το Ειρηνοδικείο,το Υποθηκοφυλάκειο, το Δασαρχείο, το Κτηνιατρείο,το Ταχυδρομείο, το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης, το ΚΕΠ.
Έδρα στο Καπανδρίτι έχει και η 325 ΛΚΒ Χωκ.
Λειτουργούν ένας δημόσιος παιδικός σταθμός, δύο νηπιαγωγεία, ένα δημοτικό σχολείο ένα γυμνάσιο και λύκειο καθώς και δύο ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί-νηπιαγωγεία.
Δύο ψυχιατρικά Ιδρύματα το Καλυψώ και το Αλκυωνίς προσφέρουν φροντίδα και ανθρώπινες συνθήκες στα άτομα που φιλοξενούνται.
Ιδιωτικά λειτουργούν Ωδείο, Σχολή μπαλέτου, Γυμναστήριο.
Αναπτυγμένος είναι και ο αθλητισμός αφού λειτουργούν κλειστό Γυμναστήριο, Γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλοί Σύλλογοι όπως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι στο Μετόχι, πχ στο Μικροχωρίο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ο Ηνίοχος, ο Αθλητικός Σύλλογος, Σύλλογοι Γονέων, Αγροτικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Αιαντίς και παράρτημα της Πανελλήνιας Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Στο Καπανδρίτι διατίθενται για εκδηλώσεις και γάμους οι αίθουσες Ιοκάστη, η Οινότρια γη και το φιλοξένια.
Το Καπανδρίτι έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά στη Αθήνα αλλά και να διατηρεί τις φυσικές ομορφιές του.Μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα μπορεί να μεταφερθεί κανένας σε μια αγνή και παρθένα περιοχή με δάση ποικίλα δένδρα, θάμνους, αγριολούλουδα, ρεματιές και μικρά ρυάκια. Μια άλλη παραδεισένια περιοχή που ενδείκνυται για ένα αναζωογονοτικό περίπατο και ανάταση ψυχής είναι η περιοχή Κωσταγγιάλεση. Ένας παράδεισος των αισθήσεων. Περπατάς και ευχαριστιέσαι την ηρεμία της άγριας φύσης λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.
Φαγητό θα απολαύσετε στις παραδοσιακές ταβέρνες του Μικροχωρίου.

Ελένη Βαρνάβα - Καραγιάννη, Δημοτική Σύμβουλος Ωρωπού, Φιλόλογος

 

 

Καπανδρίτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καπανδρίτι

Χάρτης
Θέση στην Ελλάδα
Καπανδρίτι (Ελλάδα)
Καπανδρίτι
Καπανδρίτι
Πληροφορίες
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Νομός Ανατολικής Αττικής
Αρ. δημ. διαμερισμάτων 1
Επίσημος πληθυσμός 2.937 (2001)
Έκταση 38 km²
Υψόμετρο 340 m
Τηλεφωνικός κωδικός 22950
Το Καπανδρίτι είναι χωριό της ανατολικής Αττικής. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 340 μέτρων στις ανατολικές απολήξεις της Πάρνηθας. Αποτελεί έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Η κοινότητα Καπανδριτίου έχει συνολική έκταση 38 Km2 και συνορεύει με τις κοινότητες Πολυδενδρίου, Βαρνάβα, Καλάμου και με τον δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός του Καπανδριτιου είναι 2.937 κάτοικοι.
Το Καπανδρίτι δημιουργήθηκε από Αρβανίτες εποίκους περίπου τον 14ο ή 15ο αιώνα, την περίοδο που εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες στις περισσότερες περιοχές της Αττικής[1]. Το όνομά του οφείλεται σε Βυζαντινό αξιωματούχο με επώνυμο Καπανδρίτης που διατηρούσε τιμάριο στην περιοχή από τον 11ο αιώνα.

Διοικητικές μεταβολές [Επεξεργασία]

Με την εφαρμογή της πρώτης διοικητικής διαίρεσης το Καπανδρίτι εντάχθηκε στον διευρυμένο δήμο Μαραθώνα στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 1912. Με την εφαρμογή της τότε διοικητικής διαίρεσης το Καπανδρίτι ορίστηκε έδρα της ομώνυμης κοινότητας Καπανδριτίου η οποία αρχικά συμπεριέλαβε στα όριά της, εκτός από το Καπανδρίτι, τους οικισμούς Μάζι (Πολυδένδρι), Βελλιατζίκι (Μικροχώρι) και Σπατατζίκι (Πευκόφυτο).[2] Η κοινότητα διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 2010 ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2011 αποτελεί μέρος του νέου διευρυμένου δήμου Ωρωπού.

Παραπομπές [Επεξεργασία]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι [Επεξεργασία]




Κοινότητα Καπανδριτίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κοινότητα Καπανδριτίου
Θέση στο νομό
Πληροφορίες
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Νομός Ανατολικής Αττικής
Αρ. δημ. διαμερισμάτων 1
Επίσημος πληθυσμός 2.937 (2001)
Έκταση 38 km²
Υψόμετρο 340 m
Τηλεφωνικός κωδικός 22950
Η κοινότητα Καπανδριτίου ήταν κοινότητα της ανατολικής Αττικής η οποία λειτούργησε στο διάστημα 1912-2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης. Βρισκόταν στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής και συνόρευε με τις κοινότητες Βαρνάβα, Καλάμου, Πολυδενδρίου και τον δήμο Μαραθώνος. Αποτελούταν από ένα κοινοτικό διαμέρισμα, καταλάμβανε έκταση 38 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του ήταν 2.937 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.[1] Έδρα της κοινότητας ήταν το Καπανδρίτι.

Πίνακας περιεχομένων

 [Απόκρυψη

Διαίρεση [Επεξεργασία]

Η κοινότητα περιλάμβανε τους παρακάτω οικισμούς:

Ιστορική εξέλιξη της Κοινότητας [Επεξεργασία]

Η κοινότητα Καπανδριτίου συστάθηκε με την διοικητική διαίρεση του 1912 με την οποία καταργήθηκαν οι διευρυμένοι δήμοι και αντικαταστάθηκαν από μικρότερες κοινότητες. Μέχρι τότε η περιοχή ανήκε στον πρώην διευρυμένο δήμο Μαραθώνα. Στην κοινότητα εκτός από το Καπανδρίτι εντάχθηκαν και οι οικισμοί Μάζι (Πολυδένδρι), και Σπατατζίκι (Πευκόφυτο) και από το 1919 και το Βελλιατζίκι (Μικροχώρι). Στην συνέχεια η κοινότητα συρρικνώθηκε καθώς το 1929 το Πολυδένδρι αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα ενώ το 1968 ο οικισμός Σπατατζίκι (Πευκόφυτο) εντάχθηκε στον δήμο Αγίου Στεφάνου. Η κοινότητα στην συνέχεια διατηρήθηκε με την διοικητική διαίρεση του 1997 και καταργήθηκε με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου του 2011, οπότε και συνενώθηκε στον νέο δήμο Ωρωπού.[2]
πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Τα Νέα στην Ελλάδα live! 24hrs

Παιδί - Ψυχολογία

In.gr Νέα Πολιτισμός

Υγεία

In.gr Αθλητισμός Ποδόσφαιρο

In.gr Νέα: Κόσμος live! 24hrs