Αναγνώστες

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Αναβίωση πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στο Καλλιμάρμαρο

Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2012 @ 16:35

Αναβίωση πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στο Καλλιμάρμαρο

Περισσότεροι από 30.000 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν την Αναβίωση των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που διοργάνωσε την Παρασκευή (6/4) η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, ανήμερα της επετείου της έναρξης.
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο η "Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» με τίτλο: «1οι  Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες... Αθήνα 6 Απριλίου 1896" προσέκλυσε χιλιάδες μαθητές περιλαμβανε και αναπαράσταση με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων με πρωταγωνίστρια την "Εστιάδα" την οποία υποδύθηκε η Νεφέλη Μαϊστράλη, σε χορογραφία και σκηνοθεσία της χορογράφου Αρτέμιδας Ιγνατίου και σε μουσική σύνθεση του Φίλιππα Τσαλαχούρη.
Μετείχαν και 40 χορεύτριες και ηθοποιοί ενώ τον ρόλο του νικητή στον πρώτο μαραθώνιο δρόμο, του Σπύρου Λούη, υποδύθηκε ο ηθοποιός Κώστας Πιπερίδης. Στο δεύτερο μέρος έγινε η εκμάθηση της χορογραφίας "Big Dance", που είναι μέρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του "Λονδίνο 2012" και παρουσιάστηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Επίσης, τα κορίτσια που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Σίδνεϊ, στην ρυθμική γυμναστική με την ομάδα του ανσάμπλ (Αϊνδηλή, Καρυάμη, Χριστοδούλου, Γεωργάτου, Πολλάτου και Πανταζή) χόρεψαν όπως τότε το 2000 πριν ανέβουν στο βάθρο, τα "Παιδιά του Πειραιά!".
Οπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος "σήμερα γιορτάζουμε ένα ιστορικό γεγονός. Σαν σήμερα το 1896 σε αυτό το μαρμάρινο στάδιο, ξεκίνησαν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως τους οραματίστηκε ο αναβιωτής τους Πιερ ντε Κουμπερτέν. Είναι μια μέρα σημαντική για την Ελλάδα και ολόκληρη την ανθρωπότητα, γιατί μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναβίωσε και ο Ολυμπισμός και οι αξίες του, οι οποίες κινούνται γύρω από τους δύο βασικούς άξονες: Του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας.
"Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία σχεδίασε το σημερινό πρόγραμμα αποκλειστικά για εσάς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Μέσα από μια εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης, την υποκριτική, τον χορό και την ζωγραφική θα προσπαθήσουμε να σας φέρουμε πιο κοντά στην σημασία της σημερινής επετείου με σκοπό να βάλουμε στις καρδιές σας, όλα τα μηνύματα που περιέχονται στην έννοια του Ολυμπισμού και αποτελούν πυξίδα σωστής συμπεριφοράς και μοναδικό τρόπο ζωής. Μόνο μέσα από την διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στα παιδιά, αγαπητοί δάσκαλοι και καθηγητές, θα παραδώσουμε στην κοινωνία μας τον σωστό και ενάρετο πολίτη που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ανθρωπότητα.
"Με την ίδια θέρμη που ανταποκριθήκατε αγαπητά παιδιά στο σημερινό κάλεσμα, σας προσκαλούμε στις 17 Μαΐου να γεμίσετε το Στάδιο αυτό, όταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Λονδίνου, για να ξεκινήσει το ταξίδι της για την Αγγλία και να υπενθυμίσουμε σε όλο τον κόσμο, τι έχει προσφέρει η πατρίδα μας στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών και τον πολιτισμό".
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, είπε: "Πριν από 116 χρόνια, σε αυτό εδώ το Στάδιο έγιναν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η χώρα μας ήταν φτωχή και τότε αλλά έδωσε στον κόσμο όλο αυτό που λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες. Και αυτό να θυμάστε πάντα. Να ξέρετε ότι από εδώ θα ξεκινήσει και η Φλόγα για να πάει στο Λονδίνο όπου οι Έλληνες αθλητές τον Ιούλιο, θα αγωνιστούν και θα φέρουν μετάλλια για την πατρίδα μας. Και θα έρθουμε ξανά όλοι εδώ να τους υποδεχθούμε και να τους χειροκροτήσουμε. Εσείς θέλω σήμερα να αγαπήσετε αυτό που θα δείτε, να καταλάβετε ότι ο αθλητισμός σας δίνει τα εφόδια για τη ζωή σας, σας δίνει υγεία, σας μαθαίνει να σέβεστε τον αντίπαλό σας, σας μαθαίνει να προσπαθείτε και όλα αυτά τα εφόδια θα τα έχετε σε όλη σας τη ζωή".
 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Τα Νέα στην Ελλάδα live! 24hrs

Παιδί - Ψυχολογία

In.gr Νέα Πολιτισμός

Υγεία

In.gr Αθλητισμός Ποδόσφαιρο

In.gr Νέα: Κόσμος live! 24hrs